29-30. hét - Trump Tusványoson


deal_with_it.gifGyurcsány Ferenc politikai világnézetét a Feláldozhatók 2-ben látja viszont, romokban Hajdú Péter és Sarka Kata kapcsolata, de még ez se ér főcímet: megvolt ugyanis a 2016-os Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor, ahol Orbán Viktor kampánybeszéde ment a legnagyobbat. A háromnegyed órában alkalmazott beszédmód és stílus a szónok elmondása szerint "Európában be van tiltva", úgyhogy baromi nagy szerencse, hogy a mélyweb egyik eldugott sarkán, az ún. youtube-on a magyar kormány jóvoltából még rá lehet bukkanni a beszéd cenzúrázatlan, angolul feliratozott változatára.

Tusványos a béke szigete, hűsítő oázis a sivatag kellős közepén, tipikusan az a hely, amely mint valami jó szülő, bármikor hazavár, szemet hunyva minden hülyeséged felett. Képzeld el, hogy mondjuk egyik este tökrészegen szétversz néhány belvárosi szórakozóhelyet, aztán hazatérve odaszarsz a bejárati ajtó elé, összehánysz mindent, ami az utadba kerül, lehordasz mindenkit a francba, aztán másnap a szülők tök nyugodtan azt mondják: "reméljük, jól aludtál, majd mi kitakarítunk. Vagy tudodmit? Feküdjünk bele együtt a mocsokba!". Párhuzamos univerum, ahol bármit teszel, annak itt mintha nem volna következménye. Azt mondhatsz, amit csak akarsz. És ez egy iszonyat jó érzés tud lenni.

Namost az orbáni közönség felől akár a random Coelho-idézet-generátor is köphetné a nagy gondolatokat, de így, hogy ott van mellette a "szabadegyetem"-jelölés, így ez duplán ütős. Az a legjobb benne, hogy ha majd beválogatják egy tanulmánykötetbe, akkor az Összegzés részhez elég lesz csak annyit írni, hogy: "Én tényleg mindenkit tisztelek, de ha valaki másként gondolkodik, akkor az elmehet a picsába", avagy Vida Ildikó-i fordításban: "Fuck Brüssel, fuck EU & fuck migrants and fuck you all". Összképet tekintve a mostani egy kicsit ugyan elmaradt a többi szabadegyetemitől, különösen ha a legutóbb március 15-i előadással hasonlítjuk össze. Lehetett volna ezúttal is több magyarság és kevesebb Európa s világ, és számomra a vadromantikus szóképek száma is átlag alá ment. Volt viszont egy részlet, ami adta keményen.

Orbán ugyanis a következőeket mondta:

Én nem vagyok Donald Trumpnak a kampányembere. Sosem gondoltam volna, hogy [...] a kinyílt lehetőségek közül mégicsak ő volna a jobb Európa és Magyarország számára. De a helyzet mégiscsak úgy áll, hogy meghallgattam ezt a jelöltet, és azt kell mondanom önöknek, hogy tett három javaslatot a terrorizmus megfékezésére és aligha tudtam volna jobban fogalmazni európaiként, hogy mire van szüksége Európának. 

Több száz szimpatikus államférfi és államnő van szerte a világon, és Orbán Viktor egy csomó fasza politikust választhatott volna példaképül, például basszus, ott lett volna az afrikai király, aki a népet Skype-on keresztül kormányozza Németországból. És amikor választani lehet, akkor mitcsinál, namiiiit, hát bmeg, kiválasztja Trumpot. 

trumpism_650.jpgDe ki a tök az a Donald Trump? Donald Trump egy milliárdos showman és humorista, dögös feleséggel, aki egész biztos nem a pénze miatt van még őmellette. Mellékállásban egyébként az úriember extrémpopulista politikus, akinek minden második szava ellenszegülés a józan észnek, és akinek a megjelenése óta a forráselemzés népsport lett az USA-ban. Ha mondjuk a Comedy Centralon vinne egy neve alatt futó műsort, akár még az Emmyt is hozzávernék, mert tökéletes és autentikus paródiája egy felelős állami vezetőnek. Csakhogy az a helyzet, hogy ez a fickó most már nagyon is közel van ahhoz, hogy az Egyesült Államok következő elnöke legyen, ez pedig nem vicc. Egy olyan nagyra nőtt, csecsemőképű troll kerülhet a Fehér Házba teljesen törvényes úton, akin ugyan jót derül az ember, mert párszor borzasztó szórakoztató (főleg ha nem tartozol ahhoz a nemhez/társadalmi osztályhoz, amit oltogat), de isten őrizz, hogy rátegye a kezeit az atomrakéták indítókódjára. Vagy bármi másra.

Én elhiszem, hogy európai miniszterelnökhöz lassan jutnak el a világ dolgai, de tisztázzunk egy-két dolgot.

A Tusványoson bálványozott Trump ugyanaz a Trump, akinek a lódításait külön weboldalon listázzák, aki a Twitteren jókívánságait küldi az őt gyűlölő és szerető embereknek "szeptember 11. különleges napján", és aki minap Mussolinitől származó idézetet posztolt ("Jobb egy napig oroszlánként élni, mint 100 évig birkaként"). -- Oké, utóbbi kapcsán mondhatjuk, hogy ugyan már, ez nem érv a hülyeség mellett. Hiszen ez egy cool idézet, biztos rajta van egy csomó edzőtermi motivációs poszteren és Trump tuti nem tudta, hogy kitől is idéz. Az a para, hogy miután Trump megtudta, hogy kitől van az idézet, és mikor feltették neki a következő kérdést: "Maga azt akarja, hogy fasisztákkal hozzák kapcsolatba?" arra mint valami tündér, annyit felelt, hogy: "Nem, én azt akarom, hogy érdekes idézetekkel hozzanak kapcsolatba!". És amúgy is az a lényeg, hogy már 14 millióan megosztották. És ezzel az Ön figyelmét is felkeltettem. És ha belegondol az ember, ennek a kijelentésnek 18-on felül többé semmi értelme.

Amellett, hogy mindez nyilvánvalóan szenzációhajhászat, szemernyi kétséget nem hagy afelől, hogy Trump ugyan nagy játékos, de mégiscsak egy borzasztó tahó és talán nem kéne hivatalban lévő USA-elnöknek választani.

"De kérlek, ezeknek mi közük a konvención előadott Trump-beszédhez? Lehet, hogy a fickó egy őrült, de Orbán az ott előadott beszédére célzott és onnan is a terrorizmust megfékezni kívánó politikájára, úgyhogy kit érdekel, hogy az ürge máskor egy tudatlan büdös bunkó? Ha oda kell baszni a terrorista migránsoknak vagy migráns terroristáknak, akkor oda kell baszni".

Szóval mire van szüksége Európának?

Hát, csehül áll a kontinens, de nem kell ahhoz túl józannak lenni, hogy tudjuk: a primitívség nem fog sokat lendíteni rajtunk. Először is az van, hogy Trump teljesen véletlenül az emlegetett beszédében is hadilábon áll a tényekkel, ferdíti a számokat, és borzasztó homályos, megfoghatatlan kijelentéseket tesz, jócskán adva jegyzetelési melót az NPR politológus-csapatának. Cserébe viszont terrorellenes politikája egyértelmű és éles, akár egy fakanál. Kábé így szól: "aki szerintem veszélyes, azt kirakom a francba, aki meg szimpatikus, az maradhat. Amíg persze meg nem gondolom magam". 

Kicsit konkrétabban: az a három javaslat, amit Orbán emleget (1. Bevándorlás = rossz dolog 2. Aki Amerikába akar jönni, tisztelje a törvényeket 3. Ezt nem tudom, szerintem el van számolva.), Trump szájából különösen üres politikai állásfoglalás, mezei trollkodás, amit gondolkodás nélkül beszophat a hallgatóság, mert ezt akarják hallani. Ilyen hülyeségekre komoly emberek nem szoktak hivatkozni. Trump távolról sem elveszett forma, viszont lehet bármennyire is istene a mazochista szavazóknak, lássuk be, nem is svájci bicska: talán kihúzna négy évet az elnöki székben, miközben eredményessége leginkább az egyre gyarapodó Twitter-bejegyzésekben meg Insta-fotókban tükröződne, ám az könnyen elképzelhető róla perpillanat, hogy képes lesz olyan intézkedéseket hozni, amik nemhogy nem tesznek jót Európának, de csuklóból döntik majd romba az egész galaxist (konkrétabb érvekért lásd az említett fact-checker-oldalakat, és pl. a CNN és a BBC műsorát vagy a The Guardiant).

Á, de kinek is beszélek a sivatag hűsítő oázisában? :D

Na csak még annyit, hogy:  a "nagy víz" másik oldalán aligha annyi a különbség "Európához" képest, hogy itt a megválasztandó nemzeti kormányok majd, "elegánsabban és a nőkkel szemben udvariasabban beszélnek". Szerintem a legnagyobb bók, amit Trump valaha kapott, az kb. ez: hogy nem elég elegáns a stílusa és udvariatlan a nőkkel.

Szóval igen, ez volt a 29-30. hét, az olvasókat meg üdvözlöm az Il Liberón.